torsdag 9 juni 2011

110607 Pawnee Nation

Vi åker söderut från Nebraska och korsar Kansas innan vi kommer in i norra Oklahoma och Pawnee Nation. Äntligen en skön liten slumrande stad som avbräck från radbandet av deprimerande highway-drive-bajs.  Kanske beror på att det är huvudstaden i Pawneeindianernas reservat.
Gordon Adams är nyligen tillsatt Tribal Historic Preservation Officer och vi åker ut till hans ranch för en intervju. Han återberättar Pawneeindianernas skapelsemyt där tornadon intar en central roll. Både kvinna och man placerades tillsammans med allt levande på jorden med hjälp av en tornado. Intressant med en skapelsemyt där den mest omstörtande kraften intar en kreativ roll. Gordon reflekterar över Pawneeindianernas förflutna som krigarstam och den enda som dansar sin rituella dans motsols, precis som tornadon.
På kvällen spelar vi pool och dricker öl med ett gäng Pawnee's och ägaren av Cool Beer Pool and Dart, Danny T berättar att Pawnee's var den enda stammen som kunde navigera med hjälp av stjärnorna. En stor fördel nattetid på den vidsträckta prärien utan landmärken. Perfekt för ett gäng hästtjuvar. Han berättar hur han sent en kväll på fyllan träffar två långhåriga Indianer som förhör sig om hans stamtillhörighet:
Danny
—I'm a Pawnee.
Two Indians
—Oh, One of those horse thieves!
Danny
—Well, we stole your women too.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar